\'houzz

In Frame Shaker Kitchen in Teresa's Green

Our designers at Beau-Port understand that kitchens come in all shapes and sizes and some are more compact than others, with limited space and no opportunity to extended. But with their design expertise and experience they know how to make the very most of whatever space is available.

So how do you create more space in a kitchen without putting in for planning permission for an extension? The answer for one of our clients was to seek out the design skills of Beau-Port Kitchen’s head designer Mark Johnson, who helped to transform a kitchen in a characterful period property into a lighter, brighter more practical space with additional storage – without having to call the builders in!

A combination of skilful design, bespoke kitchen furniture and creative solutions to find more storage space, plus the introduction of clever lighting and reflective work surfaces have given our client a greater sense of space, light and a lot more storage.

The kitchen is located in the oldest part of a pretty village house in Hampshire and dates back to 1840. With fairly low timber beamed ceiling in the kitchen area it opened out onto a long dining area with patio windows – so getting more light into the kitchen area was one of the design challenges as well as all the odd angles of a property of this age.

“We were very impressed with how Mark worked with the low ceilings and beams, especially to get a tall fridge unit in by carefully cutting the top of the unit around the beams that slanted down in a very precise way so it fits perfectly,” commented our client.

Limited space in the original kitchen had always been an issue for our client and Beau-Port was restricted to keeping the same footprint, while at the same time meeting the challenge of creating additional storage space and work space. This was possible by reducing the depth of the plinths and gaining greater depth to the cupboards, squeezing out every little bit of space.

Concealed push open drawers for baking trays were also fitted just under the oven, and a small microwave was installed in a wall unit to give more work top space and utilising the small space above to create another cupboard. Mark also included a wide cutlery drawer into the design, instead of two separate drawers and this again has created more space as well as cupboards that are accessible from the dining area.

There were also a number of ‘bottlenecks’ in the kitchen and Mark’s design helped to avoid these by moving things around in a clever way to improve the flow of the kitchen.

Making the most of the limited light at the working end of the kitchen was also something that Mark addressed with good lighting including beaded lights on the floating shelves and also the white Ceasarstone engineered granite worktops with flecks of small mirrored stone and the Opticolour White Rainbow Sparkle splash-backs with subtle glitter both added a simple contemporary look, helping to give a more spacious feel to the kitchen.

Beau-Port designed, managed the manufacture and installed this attractive Shaker style bespoke kitchen as well as managing many other aspects of the project including the electrics, plumbing, lighting and fitting of a water softener. “It was so good to work with a company that could supply and manage all aspects of the refit including the appliances too. We are delighted with the finished job and the sense of spaciousness that we now have in the kitchen as well as all the extra storage,” concluded our client.

Comments For This Post

Leave a Comment

Search our Blog

Subscribe to Blog via Email

Enter your email address to subscribe to this blog and receive notifications of new posts by email.